Zgodnie z przepisami, we wszystkich zakładach, w którym znajdują się ścieki wytwarzające tłuszcz, powinny znajdować się separatory tłuszczu. Ich głównym zadaniem jest zatrzymanie tłuszczy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz cząstek stałych, które mogłyby zatykać przewody rurowe powodując niesprawne ich funkcjonowanie.
Montaż separatorów jest konieczny m.in. w barach, zakładach mięsnych oraz stołówkach, czyli miejscach związanych z produkcją lub sprzedażą jedzenia.
Zbyt duża ilość ścieków połączonych z tłuszczami, oprócz zatykania rurociągów, powoduje nieprzyjemny, gnijący zapach, który w przypadku instalacji separatorów tłuszczu, nie miałby miejsca. Ich zasada działania bazuje na prawach fizyki i zjawisku grawitacji. Różnica ciężaru danej substancji powoduje, że ścieki zawierające substancje ciężkie opadają na dno, a w przypadku substancji lekkich (tłuszczy zwierzęcych, roślinnych, olejów), wypływają na powierzchnię wody.
Montaż Separatora Tłuszczu HABA RL
O czym pamiętać podczas instalacji?
Separatory tłuszczu należy instalować w celu skutecznego oddzielania olejów i tłuszczów. Nie są one przeznaczone do obcowania z wodą deszczową oraz ściekami bytowymi. Powinny znajdować się niedaleko miejsca powstawania zanieczyszczeń, lecz nie w pomieszczeniach zamkniętych.
Separatory tłuszczu mogą wydzielać nieprzyjemny zapach, dlatego należy unikać ich montażu w pobliżu obiektów mieszkalnych lub miejsc często uczęszczanych przez ludzi. Dla bezpieczeństwa, urządzenia te powinny być także zabezpieczone przed działaniem mrozu.
Aby zapewnić długotrwałe funkcjonowanie separatora tłuszczu należy go regularnie opróżniać i kontrolować, by uniknąć powstawania uszkodzeń. Częstotliwość opróżniania nie jest stała i zależy od ilości oczyszczanych ścieków i zawartych w nich tłuszczów, lecz szacuje się, że proces ten powinien odbywać się nie rzadziej, niż raz w miesiącu.
Równie istotną kwestią jest podłoże, na którym ma znaleźć się separator. W zależności od typu gruntu, separatory można umiejscowić bezpośrednio na gruncie rodzimym (w przypadku podłoża naturalnego, czyli gruntów piaszczystych, żwirowo-piaszczystych, sypkich, piaszczysto-glinianych, itp.), lub też na odpowiednio przygotowanym podłożu wzmocnionym, w przypadku naruszenia gruntów rodzimych, gruntów skalistych, torfach oraz mułach.
Korzyści wynikające ze stosowania separatorów tłuszczu
- Łatwa obsługa
- Nieskomplikowany montaż
- Długi czas użytkowania
- Wysoka skuteczność
- Niska cena separatorów tłuszczu
- Możliwość instalacji na kilka sposobów